Trots

Ik kan aan het eind van dit jaar wel vaststellen dat 2017 geen daverend succes geweest is voor mij. Een burn-out is wel het laatste waarmee ik het nieuwe jaar zou willen inluiden. Maar afijn, het zij zo – en ondanks alle tegenslag, moeilijke dagen en verlies aan productiviteit, kan ik toch trots zijn op mezelf.
Ik ben er nog. Ik durf voorzichtig met optimisme uit te kijken naar het nieuwe jaar. Dat is iets, en dat is waardevol.

Ik hou erg van terugkijken en goede voornemens schrijven – Oud en Nieuw is mijn favoriete evaluatiemoment. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd dit jaar? En wat hoop ik voor 2018? Ik hou óók van lijstjes maken en dit is mijn favoriete lijstje: dit is het lijstje van projecten uit 2017 waar ik trots op ben.

#1: Max

Ah, Maxie.
Max is een beetje de verrassing van 2017. Vriendlief en ik wilden pas aan een hond beginnen wanneer we tijd en aandacht aan de opvoeding van de pup konden geven. Dus toen de diagnose van mijn burn-out werd gesteld en bleek dat ik een lange poos op de bank moest blijven zitten, hebben we gelijk de knoop doorgehakt.

Max is een rescue die helaas bij een broodfokker vandaan komt. De nieuwe puppy zou mijn happiness project worden, maar werd in plaats daarvan een zorgenkindje, dat pas na vier kuren antibiotica en ontstekingsremmers, een heel flesje thijmsiroop en véél aandacht en liefde gezond werd en ging groeien.

Nu is het een sterke, vrolijke hond met grote honger, die het liefst de hele dag met zijn knuffels speelt. Ik heb moeten leren om op mijn intuïtie te vertrouwen: ik ben heel goed in staat om voor een (zieke) hond te zorgen en hoef niet te luisteren naar de stemmetjes in mijn hoofd die me continu aansporen om méér te doen, beter op te letten en er alles aan te doen dat Max niet door mijn schuld dood zou gaan.
‘Het komt allemaal wel goed,’ zegt mijn vriend altijd. En kijk nou toch…

#2: Lapjesdeken

Ik ben een creatieve duizendpoot en probeer het liefst elke week iets anders uit. Mijn perfectionisme zorgt er vaak voor dat ik halverwege afhaak: waarom zou ik iets afmaken als het niet perfect wordt? Ik ben nooit tevreden, heel veel projecten blijven onafgemaakt liggen en ik geloof steeds meer dat ik niks kan.

De lapjesdeken is een fijne breuk in die cyclus. Ik kocht tien zachte bollen wol bij de Zeeman, zette mijn eerste steken op en begon er maar gewoon aan. Ik was burned out, ik kon mijn huis niet meer uit, maar breien, dat ging wel. En stukje bij beetje groeide mijn deken, mijn zelfvertrouwen en mijn plezier in het project.

13 bollen wol, 77 lapjes, 150 uur werk: hij is niet perfect, mijn deken. Maar hij is wel heel mooi, lekker warm en heerlijk zacht. En het allerfijnst: hij is van mij. Ik heb ‘m afgemaakt.

#3: Lezen

Lezen is mijn superpower en boeken zijn mijn favoriete woondecoratie. ‘BOEKEN OVERAL’ is mijn missie. (De realitieit is: ik woon niet alleen, dus BOEKEN OP ZOLDER. Maar daar heb ik dan wel mijn eigen bibliotheekje, dus dat is ook goed.) Zoals elk jaar zet ik in januari 2017 op het social medium Goodreads een challenge voor mezelf: 50 boeken lezen. Grofweg een boek per week. Dat is hoe dan ook haalbaar voor mij.

Daarna volgt ontslag en een burn-out, en heb ik plots zeeën van tijd. Al in juli haal ik de grens van 50 boeken en alles wat ik in de tweede helft van het jaar kan lezen is winst. Misschien moet je je challenge bijstellen, fluistert een stemmetje. Je moet makkelijk de 100 kunnen halen nu. Of zelfs 150, want die eerste 50 heb je tijdens je werkzame periode gelezen en nu ben je werkloos. Of misschien nog meer. Je moet meer. Méér.

Tot in de laatste week van dit jaar voer ik het gevecht met mezelf. Ik spreek het stemmetje streng toe: ‘Ik lees voor mijn plezier. Ik daag mezelf uit met 50 boeken per jaar omdat ik dat leuk vind. Mijn waarde is niet afhankelijk van hoeveel boeken ik lees, en elk aantal is genoeg. Elk aantal is genoeg. 

80 boeken is het uiteindelijk. Toch trots op: omdat dat veel is en omdat het voldoende is. Ik heb mezelf succesvol tegen elke vorm van druk verdedigd.
80 is genoeg – ík ben genoeg.

#trotsopmezelf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s